In memoriam HA-LBC

35 évvel ezelőtt, 1977. szeptember 21-én katasztrófát szenvedett a MALÉV HA-LBC lajstromjelű, 8350605-ös gyári számú Tu-134 típusú repülőgépe Bukarest-Optopen repülőterének megközelítése során Urziceni település közelében. A nyolctagú személyzet: Bakcsi Miklós első pilóta, repülőgép-parancsnok, Fejes Péter másodpilóta, Bohner András rádiós, Révbíró László rádiós-navigátor, Bocskai László hajózószerelő, Gaál Katalin, Jánosikné Harmath Katalin, Kiss Mihályné Kiss Annamária légiutas-kísérő és 21 utas az életét vesztette, de 23 túlélte a katasztrófát.

Az elhunytak nyugodjanak békében.

Az esemény sokként ért mindenkit. Mindenki találgatott. Mit történhetett? Emlékeimben kutatva felrémlenek a személyekkel, a géppel kapcsolatos emlékfoszlányok. Sajnos a személyzetből, akik a kormánygépesek közül való voltak csak a mindig vidám, adomázó Bocskai Laci képe jelenik meg előttem. Míg repülőgép-szerelő koromból emlékszem rá, mert egyszer-egyszer hajtóművezte az ápolás után az egyik-másik “kistuskót”  A HA-LBC-n akkoriban többször is dolgoztam a sárkány belsőn és a hajtóműveken is. Későbbiekben már Műszaki Diszpécser “Mike Delta”-ként a “Cecil” csak úgy élt az emlékeimben, mint amelyik a kivizsgáló bizottságot vitte Bejrutba 1975. szeptember 30-án a HA-LCI katasztrófája kapcsán. Elég nagy volt ekkor a nyüzsgés, az idegeskedés, mert a “Cecil”-en a repülésre való előkészítés során ARK (rádióiránytű) hiba jelentkezett és a kijavítása miatt egyre húzódott a tervezett indulás. Égtek a telefonok, állandóan szóltak a Stornó típusú hordozható rádióadó-vevő berendezések. A gép elkészült, majd felszállt. A pilóták szerették a “Cecilt” mert ez rendelkezett a Tu-134-es flottán belül a legjobban sikerült sárkánnyal és a leggyorsabb is volt.

A katasztrófa igazi okát szerintem már talán sohasem tudjuk meg. A súlyos esemény  egyik következménye az volt, hogy később a KFL személyzetek a gyakorlatban tartás végett csak a Malév “alfa” típusán repülhettek. A típusra vonatkoztatva pedig bulletines jellegű változtatások is történtek.

Kategória: Évfordulók, Fotók, Hírek, Repülőgép típusok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás