2019. május 4., Repülőnap Pöstyénben.

2019. május 4-5-én repülőnapot rendeztek északi szomszédunknál, Szlovákiában, Pöstyénben.

A borult, felhős időben zajló repülőbemutatókra nagyszámban érkeztek a hazai és a külföldi látogatók. A különféle típusok többsége innen emelkedett a levegőbe, de  más bázisokról is érkeztek. Napjaink vadász és műrepülőgépei mellett régebbi típusok is repültek így a Pilatus P-3-as típusból álló ötös kötelék, de egy ezüstös Beach CH-45-ös is sokak figyelmét felkeltette.

Vibrált a levegő, amikor egy csillogó testű, kék orrú, inváziós csíkozású P-51D futott neki a felszálláshoz és elegáns áthúzásokat, fordulókat, orsókat mutatott be. A cseh kétüléses MiG-15-ös mellett egy szlovák L-29-es Delfin is klasszikus bemutatót repült.

A magánkézben lévő, együléses, SP-YAQ lajstromjelű csillagmotoros Jak-3-as, (Jak-3U) szép áthúzásokkal, fordulókkal örvendeztette meg a nagyérdeműt. Igazán zajos csak az utánégetőt használó cseh Gripen volt, de ez „zene” volt a füleinknek, sajnos itthon ilyet alig hallhatunk, pláne, hogy még három MiG-29-est is láthattunk a levegőben. A földön csak kevés repülőgépet, helikoptert állítottak ki, de a II. világháború idejéből, egykoron a RAF kötelékében repülő Spitefire körül mindig nagy volt a tömeg.

A repülőgép mellett korabeli egyenruhában, hajózó öltözetben állók válaszoltak a látogatók és a riporterek kérdéseire. A magyar repülést Veres Zoltán képviselte földön és égen egyaránt.

A színre szint, mely a kártyában magától érthető, de a fotósoknak, a szürke háttér és a szürkés színű repülőgépek esetében ez már kevésbé kedvező a kontrasztos fotók készítéséhez. Az eső, szerencsére csak röviddel a repülőprogram befejezése előtt kezdett szemerkélni, de mint megtudtuk itthon szinte egész nap esett, így mi egészen jól jártunk.

Képek

Galéria | Kategória: Írások, Repülőnapok, Repülőnapok, rendezvények | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s