Könyvespolcok kincsei 50.

MRT konferencia kötetek, évkönyvek

Megjelent a 42. MRT évkönyv, mely egy 1976-ban kezdődő, minden évben megjelenő sorozat 2017-es évi aktuális kötete.

A sorozat első példánya, a mostaniakhoz hasonlítva szerényebb formában először 1976-ban jelent meg. Az akkori célkitűzés, hogy abban a társaság és a felkért szerzők repüléssel kapcsolatos emlékei, kutatásai, írásos formában legyenek összegyűjtve. Az alapcélkitűzés szerint a témaválasztás főként a magyar repülésből történjen és lehetőleg annak minden területéről. A művek adjanak áttekintést az üzem- és repüléstörténetről, hely- és technikatörténetéről. Ez a célkitűzés a változó világunkban, még napjainkban is érvényes.

A művek szerzői korábban is és napjainkban is nagy többségében nem hivatásos tollforgatók, vagy levéltárosok, végzett történészek, hanem többé-kevésbé „amatőrök” a szó legnemesebb értelmében. Szeretik a repülést, melynek valamilyen formáját kedvtelésből, vagy talán korábban hivatásszerűen is űzték, vagy talán még ma is űzik. A szerzők megírják ismereteiket, kutatásaik eredményeit, melyet egymással, vagy a témát jobban ismerőkkel is konzultálva vetnek papírra, alkalmanként sokéves levéltári és egyéb kutató munka után. A hosszabb-rövidebb írásokban, olyan mélységekben és szélességben tárul fel a magyar repülés története, melyekre pár évtizedekkel ezelőtt még gondolni sem lehetett.

A kezdetben konferencia köteteknek hívott művek egy ideje már a Magyar Repüléstörténeti Társaság évkönyveiként szerepelnek. A kéziratos formában, korlátozott példányszámban jobbára egy nem nagy kör, a repüléstörténettel foglalkozók számára készülnek, de a különböző közkönyvtárakban is megtalálhatók. A kötetekben megjelent írásokat, tanulmányokat, dolgozatokat a MRT tagsága minden évben az évkönyv megjelenésekor megtárgyalja és hozzászólásokkal színesíti.

Ezek a kötetek korábban is és napjainkban is az egyesület jelentős belső munkájával készül és az évtizedek alatt minden szempontból előremutató fejlődésen ment keresztül. A kezdetekben az írógépen készült írások fénymásolatai kerültek bekötésre minden nyelvi és szakmai lektorálás nélkül, és rövidesen már fotók, rajzok fekete-fehér fénymásolataival is kiegészültek. A fejlődés második szakaszában a kiadásra kerülő művek a számítástechnika fejlődésével összhangban, már valamilyen szövegszerkesztő alkalmazásával készültek, de még mindig fekete-fehér változatban. A már könyvszerű művek folyamatos oldalszámozással, bevezetőssel, tartalomjegyzékekkel egy vagy több hasábos kivitelben, már nem egy, hanem kétoldalasan és egyéb könyvészeti megoldásokkal kiegészítve, puha fedeles kivitelben készültek. A következő lépést a színes fényképek és angol nyelvű kivonatos ismertető alkalmazása jelentette és a nyomatott változaton kívül a digitális világhoz való alkalmazkodás végett az évkönyvek CD/DVD-s változata is elérhetővé vált.

Viszzatekintve az elmúlt 42 szám tartalmára, szerzőire, a megjelent munkák sokszínűségére elmondható, hogy ezek a kötetek páratlan, írásos formátumú repüléstörténeti értéket képviselnek.

Az évkönyvekben szereplő több száz írás a jövő kutatói számára, témájukban, feldolgozottságukban, többségükben forrásműveknek tekinthető.

Az MRT a tagságának utánpótlása, fiatalítása érdekében várja, a repüléstörténet után érdeklődök jelentkezését.

Reklámok
Galéria | Kategória: Írások, Hírek, Könyvek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s