Világháborúk múzeuma Zamárdiban

A véletlen folytán jutottam el abba a Zamárdiban lévő házi múzeumba, ahol a főleg II. világháború időszakából származó relikviák láthatók.

A múzeum Siófok felé haladva a régi 7-es út jobb oldalán található és bejáratánál egy őrtorony és magas állványokon lévő, „rakéta kinézetű”, égre törő póttartályok láthatók.

A többségében egykoron szárazföldi használatú hadfelszerelési anyagok között különböző harcjárművek, ágyúk és egyéb járművek alkatrészei, de különféle kaliberű lőszerek, hüvelyek, egyenruhák, kitüntetések, fotók, katonai iratok is láthatók. A három helységből álló kiállítóhely dugig volt a tulajdonos közel három évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően a háborús időket idéző tárgyaival, melynek többsége kötődik is a közel 75 évvel ezelőtti Balaton környéki harcokhoz.

A kiállításon a repüléssel kapcsolatos tárgyakat vettem jobban szemügyre, melyek főleg az 1944-es év légi eseményeihez kötődtek.

Látható különféle eredeti az USAAF 15. légi hadseregének használatos báránybőr pilótadzsekik, lövész nadrág, különböző állapotban lévő, az amerikai bombázógépen is rendszeresített M2 Brownig típusú nehézgéppuskák. A kiállítás legnehezebb tárgya a II. világháború második felében az ország légterében rendszeresen megforduló B-24-es Liberátor bombázó repülőgép P&W Twin Wasp R-1830-as típusú, kétsoros, 1200 LE-ös, 14 hengeres csillagmotor motorja az áramvonalazó burkolatának egy részével. A falon egy B-24-es törzsborításának asztallap méretű, felségjelzéssel ellátott darabja. Tekintélyes tömeget képviselnek a földön fekvő különböző ágyúcsövek, harckocsi lánctalpszemek, vezető görgők, kerek is. Ezek közül figyelemre méltó a magyar légvédelmi tüzérségnél is rendszeresített 40 mm-es kaliberű, közepes magasságú légi célokra készült, svéd Bofors gyártmányú légvédelmi ágyú csöve.

A falakon repülés témájú festmények fotók, valamint a vitrinekben többek között igazolványok, magyar és német repülő zubbonyok, sapkák, vadászrepülőgép makettek. A bejáratnál a szekrény fölött a híres amerikai, kéttörzsű, a bombázókat kísérő-védő vadászrepülőgép, a P-38 Lightning csepp alakú, póttartálya, mely rozsdafoltjaival hívja fel a figyelmet, hiszen vaslemezből volt. A póttartály szinte mindig egyszer használatos kellék és ezért készült ebből, a más területen fontosabb alumínium helyett. A repülés távolság jelentős megnövelésére szolgáló tartályban a felirata szerint 137 imperial gallon, 623 l benzin fért. Ez volt a típushoz használt kisebb méretű. Az Olaszország déli részéből érkező vadászkötelékek gépei ilyenből kettőt vittek magukkal a szárnytövek alá erősítve és először ebből fogyasztották ki a benzint, majd eldobták azokat. Abban az esetben, ha légiharcra került a sor első dolguk az volt a pilótáknak, hogy ezektől a manőverezést rontó és robbanásveszélyes tartályoktól megszabaduljanak még akkor is, ha nem voltak teljesen üresek. Láthatók még szovjet, német, magyar, amerikai, angol típusok különféle alkatrészei, maradványai is.

A két helység közötti átjáró előtt egy-egy sértetlen B-25-ös és FW-190-es légcsavartoll áll „feszes” vigyázban. A Liberátor motorja előtt a földön viszont két elgörbült légcsavartoll látható, melyek egy szovjet Il-2-es csatarepülőgépé voltak. A tollvégek jellegzetes hátragörbült alakja arra utal, hogy a repülőgép már álló motorral és behúzott futóval, hasraszállva földet ért. A típushoz köthető még lövedékek ütötte pilóta üléspáncél és néhány apróbb alkatrészmaradvány is. Figyelemre méltó a Bf-109-es üléspáncélja és a Me-210-es pilóta kabin alsó vastag páncéllemezének egy része is. Az egyik szekrény tetején a Bf-109-es 20 mm-es kaliberű gépágyújának egy része hever.

Képek

Ajánlom a kiállítást a téma iránt érdeklődőknek, nemcsak magyaroknak, hanem külföldieknek is, hiszen a kiállításnak német, amerikai, angol, orosz vonzatai is vannak. A múzeum Zamárdi látnivalói között az interneten is megtalálható.

 

Reklámok
Galéria | Kategória: Múzeum | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s