Ritka vendég

Nem túl sűrűn, de azért még láthatunk An-12-es repülőgépet Ferihegyen. Legutóbb a belorusz Ruby Star teherszállítója volt Budapesten. Az EW-483TI lajstromjelű An-12BK típusú repülőgépet 50 évvel ezelőtt, 1967-ben gyártották.

A 7345203-as gyári számú repülőgép először a szovjet katonai repülésben szolgált szürke festéssel és 09-es oldalszámmal. A katonai szolgálatból kikerülő teherszállító egy ideig a földön vesztegelt, majd ukrán lajstromba került és UR-CGV jelzéssel az AeroVis LTD-nél repült. 2011 decemberében 4K-AZ93-as jelzéssel a Silk Way Airlines gépparkjába tartozott. A következő állomás a 2002-ben alapított Ruby Star lett, ahol 2016. szeptember 1-től repül másik öt társával együtt. A napjainkban is használatos sötétebb kék-fehér festését és függőleges kék színét a Minszkbe kerülés után kaphatta. Korábban a függőleges vezérsík kivételével ugyanilyen mintázattal, csak világosabb színben pompázott.

A képeket nézegetve, feltűnt, hogy a hármas légcsavar lapátok más színű festésűek, mint a többiek. A sötétkék, kissé lilába forduló szín az egykori MALÉV IL-18-as légcsavarjainak a színével egyezik meg. Valószínűleg a légcsavar valamilyen javításon lehetett és az üzemeltető nem biztosított a másik hárommal egyező színű festéket és így a javító bázis a sajátját használta, melynek színe ősidők óta nem változott.

 

A múlt pénteken

Reklámok
Galéria | Kategória: Fotók, Hírek, Repülőgép típusok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s