Red Bull Air Race futam Budapest, 2017

Július 1-én és 2-án rendezték meg a Red Bull Air Race budapesti futamát a hagyományos helyszínen a Lánchíd és a Margit-híd közötti Duna szakasz felett.

A szombati időjárás reggel még eléggé a szomorú arcát mutatta, de az időjárásfelelős későbbre igazán kitett magáért, így a selejtezőnek és a bemutató repüléseknek sem volt semmi akadálya. A vasárnapi program pedig váltakozóan gomolyfelhős és napos időszakokban zajlott, de már szelesebb körülmények között, mint előzőnap.

A Duna két partjára kilátogató nézők előbb Besenyei Péter, majd az utánpótlás versenyzők és a hagyományos Red Bull Old Timer repülőgépek bemutatóját láthatták.

Az F4U Corsair, a T28B Trojan, két Alpjet és persze a csillogó villogó B25J Mitchell áthúzásai, műrepülése mindig élményszámba megy.

A jó állapotban lévő, egykori közepes bombázó repülőgép dübörgő motorjainak a hangja igazán kellemes zene a repülő emberek számára.

A két éve átfestett OE-ESA lajstromjelű Trojan szárnyvégeken elhelyezett füstökkel repült. A kibocsátott fehér füst, hála a kedvező körülményeknek szinte önálló életre kelt és sokáig láthatóan, csavarodva, örvénylődve, hurkokba, karikákba rendeződve igen látványosan jelezték az egykori tengerészeti iskolagép mozgását a légtérben. A Corsair két Alpha jet kíséretében elegánsan repült és orsózott.

Az F4U az egyik szóló bukfence során, pillanatokra láthatóvá vált a kék égen a szárnyvégekről leváló párás levegő. Van olyan helikopter, mely műrepül, bukfencezik? Van, mégpedig a korábban is többször látott Bo-105-ös. Egy ugyanolyan típusú, mint az, ami kamerákkal felszerelve levegőből közvetíti az eseményt és “Servus” felirattal „köszön” ránk, hasonlóan, mint több AUA repülőgép. Jó lett volna látni a P-38-ast, vagy a DC-6-ost is, de talán jövőre elhozzák azokat is.

A bemutató után a versenyzők következtek, a kezdetek óta a 10. budapesti futamot, a 14 induló közül, a korábban itt már győztes, veterán, 57 éves amerikai pilóta, Kirby Chambliss nyerte.

Képek

Reklámok
Galéria | Kategória: Írások, Fotók, Repülőnapok, rendezvények | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s