25 éves az Aeroplex Kft.

2017. június 30-án ünnepli az Aeroplex Kft. megalakulásának 25 éves jubileumát. A cég az egykori MALÉV Műszaki Szakágából jött létre 1992. június 30-án másfél évi előkészítés után, mint a MALÉV és az amerikai Lockheed 50-50 %-os tulajdonrészű, repülőgépek üzemeltetésére, karbantartására szolgáló vegyesvállalata. A magyar hatósági engedélyek megszerzése után rövidesen az első kelet-európai amerikai FAA engedélyt megszerző karbantartó bázis lett. 1995. júliusától pedig az európai JAR-145-ös engedély birtokában szélesedhetett tovább a megrendelők köre. A vállalatnak sok kihívással kellett szembenéznie, a legnagyobb talán az volt a legnagyobb, hogy át kellett térni a keleti karbantartási szisztémáról a nyugatira, melyhez elsősorban a különféle szakmai és angol nyelvtanfolyamok voltak szükségesek és meg kellett változtatni a vállalat egészének a gondolkodásmódját is.

A létrejövő vállalat az eltelt negyedszázad alatt számos változáson ment keresztül, hogy többé-kevésbé sikeresen alkalmazkodjon az országban, az iparágban végbemenő folyamatokhoz és ez a tendencia a napjainkban is tart. Az évek alatt a tulajdonosi szerkezet változásaival, az amerikai tulajdonos kivonulásával, a konkurencia megjelenésével a rendelkezésre álló hangárállások csökkenésével, majd a közelmúltban az egykori magyar anyavállalatának a MALÉV megszűnésével kellett számolni. A különféle üzletpolitikát folytató megrendelők folyamatos kihívások elé állítják az egyre csökkenő létszámú állományt, mely napjainkban a kezdetinek kevéssel több, mint a harmada. A repülőgép karbantartás komoly felelősséggel járó, összetett, bonyolult feladat, mely során különféle szabályoknak, hatósági előírásoknak kell megfelelni, mind amellett a megrendelők szerteágazó igényeit is a lehető legrövidebb idő alatt a legmagasabb minőségben kell elvégezni, hogy a vállalat  versenyképes maradjon a nemzetközi karbantartási piacon.

Az ACE állománya az eltelt 25 év alatt számos légitársaság repülőgépén végzett, szinte megszámlálhatatlan mennyiségű kiszolgálási, kisebb-nagyobb javítási, karbantartási feladatot. A kihívásokkal eltelt negyedszázad évei alatt számos kollégánktól kellett megválni. Sokan önszántukból vagy kényszerűségből hagyták el a céget és közülük többen is a nemzetközi porondon folytatták a pályafutásukat, de sok egykori kollégánkat búcsúztattuk nyugdíjba vonulásuk alkalmából vagy szomorúan a sírkertek hűvösében.

Úgy tűnik ez az eltelt 25 év a nehézségek ellenére jó alapot adhat a következő magyar repülőműszaki generációnak a továbblépéshez, a vállalat és a szakma életben tartásához.

Képek

Reklámok
Galéria | Kategória: Évfordulók, Írások | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s