Zsámbéki légvédelmi múzeum és a Hősök a levegőben és a földben kiállítás

A hazai légvédelem történetét bemutató kiállítást a Zsámbék határában, a Nyakas-hegyen lévő, 1978-1997 között működő egykori légvédelmi rakétabázison hozták létre, annak bezárása után 2006-ban.

zs_02

Sajnos ezt a fegyvernemi múzeum időközben már félig-meddig megszüntetésre is került és a jobbára üres épületeket és az itt maradt, a talán senkinek sem kellő harceszközöket lehet megtekinteni. A kiállító helyet, a települést Bicske irányába elhagyók a Szomor felé vivő útról közelíthetik meg. A múzeumra, a hegyre, jobbra felvezető bekötőút elején egy szerény kis tábla hívja fel a figyelmet, mely szerint nem csak haditechnikai kiállítás van itt, hanem nyaranta akár szabadtéri színházi élményben is részesülhetnek az érdeklődők.

zs_03

Az egykori rakétabázison sétálva, sajnos elég lehangoló látványban részesül a látogató. A hegytetőn lévő 15 hektáros területet a természet igyekszik visszahódítani és a különféle rendeltetésű parancsnoki, legénységi épületek, rakétaindító állomások, felderítő lokátor állások, rakétatárolók, műhelyek, bunkerek nagy része már üresen áll, több ajtó nélkül. Az a nagyméretű épület, mely az egykori rakétatároló volt és ahol korábban a hazai légvédelem történetét mutatták be tablókon és különféle harceszközökön keresztül napjainkban már üres, csak az erősen megfakult tablók maradtak meg benne.

zs_28

Egyes források szerint az itt lévő rakétákból, szállítókocsikból, lokátorokból, indítóállomásokból több is Szolnokra, a szeptemberben megnyílt Reptár-ba került. A szabadban pedig, az eredeti állapot csak képekről ismerve különféle, szemmel láthatóan is egyre romlófélben lévő különféle harcjárművek, rakétaalkatrészek, ládák maradtak.

A helyi idegenforgalmi szakemberek lelkes kezdeményezőkkel összefogva igyekeznek az egykori rakétatárolókat valamilyen módon hasznosítani, így jött létre a főbejárat közelében lévő 18-as számú ikertárolóban a „Hősök a levegőben és a földben” című kiállítás. A zord, két oldalán vasajtókkal ellátott, betonból készült tároló méretében a szállítókocsin lévő SZ75-ös típusú légvédelmi rakéta befogadására épült.

zs_97

Az egykori rakétatároló falain rajzok tablók, fotók láthatók. Középen különféle repülőgép maradványok, magyarázó feliratokkal, rajzokkal, melyek segítik a roncsolódott, alkatrészeknek a repülőgépeken valamikori elhelyezkedését, beazonosítást. Látható itt többek között Li-2-es benzintartály, amerikai P-38 Lightning vadászrepülőgép elgörbült légcsavar lapátja, Bf-109-es pilótafülke ablakkeretének maradványai, jó állapotban lévő póttartály, Fi-156-os szárny borítólemez, Jak-9-es motorházfedél, egy csillagmotor maradvány.

A falakon két magyar repülőgép maradványainak a feltárásáról is láthatók képek, rajzok, de a Horthy István katasztrófájának helyszínén folytatott kutatásról is olvashatnak ismertetőt a látogatók.

zs_141

A hátsó ajtónál a padlót melyek évtizedekig egy Csepel-szigeten lévő bombatölcsér feltöltésében maradt fenn az utókor számára.

zs_169-horz

A kiállítás, mely adottságai révén tavasztól őszig látható a jövőben bizonyára még gyarapodni fog különféle tárgyakkal, így érdemes lesz azt alkalmanként újra felkeresni.

Fotók

Reklámok
Galéria | Kategória: Írások, Fotók | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s