V. Márton-napi makettkiállítás Békásmegyeren

A Forgó Travel jóvoltából az idén már ötödször rendezték meg, november 12-13-án a Márton-napi makettkiállítást és versenyt a magyar óceánrepülések jegyében. Ez a kétnapos rendezvény azonban nemcsak egyszerűen egy makettkiállítás volt, mert még különféle előadásokkal is megtűzdelték.

01

A rendezvénnyel emlékeztek Endresz György és Magyar Sándor által, 1931. július 15-16-án végrehajtott történelmi repülésre, majd annak félévszázados jubileumán repültre, mely Németh Zsigmond és Krug László nevéhez fűződött.

nemet-zsigmond

A hallgatók között ülve, Németh Zsigmond előadása kapcsán felelevenítettem emlékeimet az 1981 nyarán történtekről, mely bizony már 35 évvel ezelőtt volt.

magyar-forgo

A megemlékezések sorában helyet kaptak a MALÉV által 1993 és 2008 között folytatott közforgalmi repülések is, melyről Magyar János nyugalmazott Boeing B767-es forgalmi kapitány tartott előadást.

A kiállítóhely előcsarnokában felállított tablókon a különböző nemzetek repülőinek, Atlanti-óceán átrepüléseiről kaptak betekintést az érdeklődők. A katonai repülés és a roncskutatás rejtelmeiről is hallhattak érdekes előadásokat a megjelentek.

A helyszín tökéletes a kiállítás számára és külön örömömre sok közforgalmi repülőgépet lehetett látni. Ezek két külön csoportban helyezték el, de annak ellenére, hogy a gépek „csak” a dobozból összeállított kategóriába tartoztak, nem voltak „felspécizve” mégis élénk színfoltot jelentettek a sok rejtő színű katonai gép között, melyeket más kiállításokon mindig hiányoltam.

Az asztalokon katonás sorban több száz különféle méretarányú repülőgépeket, autókat és egyebeket, egyedül állóan a máshol rendezettekkel szemben két oldalról is meg lehetett tekinteni. Sok olyan makettet láttam, melyeket eddig még nem és néhányat alaposan szemügyre vettem, többek között az igényesen elkészített MALERT HA-JUF lajstromjelű Junkers Ju-52-es repülőgépét.

a-7-1

Láttam olyan makettet is, melynél a típus, s a lajstromjel nem igazán passzolt, vagy nem volt a festés olyan szép, de az igyekezet dicséretet érdemel és annak ellenére, hogy ez volt az első Márton-napi rendezvény, melyen részt vettem, már várom a következőt.

Képek

Reklámok
Galéria | Kategória: Makett | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s