Családi nap Ferihegyen az Aeroparkban

A jól sikerült rendezvényt mondhatott magának az Aeropark szombaton, szeptember 10-én. A rendezvény apropóját a II. világháború után 70 évvel ezelőtt alakult a MASZOVLET, valamint a jogutódja a MALÉV adta. Az ide kilátogatók a két légitársaság együttesen több évtizedes működéséből, tárgyaiból, eszközeiből láthattak, hallhattak ízelítőt.

a_1

A nagyszámban kilátogatott különféle korosztály a nagyszülők, a szülők, s azok gyerekei, unokái keresztül kasul bejárhatták a park területét, megnézhették az itt kiállított, egyre gyarapodó, különféle repüléssel, a légiforgalommal kapcsolatos járműveket, repülőgépeket, kívül és belül is. Utazhattak egy-egy kör erejéig különféle felújított, a Ferihegyi repülőtéren használt járművekkel, Wartburg vagy Zsiguli típusú szolgálati személygépkocsikkal, de a különféle korokból származó, az utasoknak a repülőgépekhez való szállítására használt beszállító buszokkal is. Többek számára a műemléknek számító I. terminál főépülete elöl induló eredeti, 1949-es gyártású, felújított, remek állapotú Li-2-es repülőgéppel való nosztalgiarepülés jelentette a csúcsot, melyhez egy földi csoda, egy veterán, csillogó-villogó farmotoros Ikarus 55-ös szállította őket. Azt, hogy milyen egy ilyen repülőgéppel utazni akár 15-20 percet is, arról sokat lehetne írni, de azt inkább érezni kell. Sétarepülésre, mely évtizedekkel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendett, manapság mindenkinek lehetősége van akár Budaörsről, vagy bárhonnan az országban, ahol feltűnik ez gép. A „Lidvával” való repülés nem a sebességről szól, hanem a környezet, a miliő, a motorok megnyugtató duruzsolása, a 400-500 m-es magasságból, a 180-200 km/órás sebesség mellett elénk táruló panoráma a fontos.

a_0

Ezen a napon minden adott volt, hogy az oda kilátogatók jól érezhessék magukat, a ragyogó napsütés, a sok régi ismerős, a múzeumi és a forgalomban lévő repülőgépek közelsége, hangjuk, illatuk mind-mind hozzájárult ehhez, hiszen az Aeropark közvetlenül a 2-es terminál mellett van. A rendezvény a szakmában jelenleg, vagy egykor abban dolgozók számára egy kis visszatekintést jelentett az elmúlt évtizedekre, főleg akkor, amikor a sétarepülésre induló Li-2-es, hasonlóan a régi időkhöz képest a park felett húzott el, duruzsoló csillagmotorokkal. A fiatalabbak számára, vagy talán a távolabbi évek utánpótlását jelentő gyerekek előtt egy folyamatosan fejlődő világ körvonalazódott, mely mindenki számára elérhető akár utasként vagy akár a repülésben dolgozóként, vagy csak a repüléssel szimpatizáló szemlélőként egyaránt.

Képek

 

Reklámok
Galéria | Kategória: Évfordulók, Fotók, Repülőgép típusok, Repülőnapok, rendezvények, Személyek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s