Ottó Lilienthal emlékére

Otto_is_going_to_fly

A korai repülőkísérletezők közül a 120 éve, 1896. augusztus 10-én elhunyt, német Otto Lilienthal  elméleti és gyakorlati munkásságával kiemelkedett a többiek közül.

Original caption: Portrait of Otto Lilienthal --- Image by © Bettmann/CORBIS

Életében kora több, az emberi repülés megvalósításán dolgozó kísérletezővel tartott fenn kapcsolatot, írásban vagy személyesen is. Repülő kísérletei nyilvánosak voltak, sokan látták őt siklani a dombok felett, vagy speciális kialakítású hangárdombjának a tetején, kiterjesztett szárnnyal állva.

Lilienthal_in_flight       1280px-Otto_Lilienthal_gliding_experiment_ppmsca.02546

Gépeit, megoldásait, eredményeit nem titkolta az ilyen irányú magatartása is más volt, mint több korabeli kísérletezőnek. A munkásságát úgy tűnik a legek jellemezték. Azt a mondást, hogy a repülés szabályait vérrel írják, talán az ő zuhanására vezethető vissza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A több mint egy évszázaddal ezelőtt élt korai repülőkísérletezők után sajnos kevés tárgyi emlék maradt fenn. Lilienthal után nem csak számításai, a repülés elméleti és gyakorlati megvalósítását leíró műve maradt fenn, hanem több, saját kezűleg épített gépe is. Ezekből egy itt a szomszédunkban, Bécsben, a Technikai Múzeumban található. Az igen jó állapotban lévő egyfedelű, mint egy nagy, kierjesztett szárnyú lepke pihen a repülési kiállítás bejáratánál lévő vitrinben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezt Igo Etrich, a későbbi híres Etrich Taube típus tervezője vásárolt még az 1900-as évek elején. Egyes írásokban említéseket találni arról, hogy Etrichre nagy hatással volt Lilienthal gépe, és ha figyelmesen megnézzük azt és Taubénak a szárnyát láthatunk közöttük hasonlóságot.

Ottó Lilienthal munkásságáról már korábban írtam egy hosszabb értekezést, ami halálának a 120 éves évfordulóján is aktuális.

Reklámok
Galéria | Kategória: Évfordulók, Írások | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s