Sármellék

Egy érdekes hírre figyeltem fel, miszerint ismét menetrendszerű járat érkezett Sármellékre, mostani nevén a Hévíz-Balaton Airport-ra.

elso_utair_erk_sarmellek_2016_07_10

A sármelléki repülőtér az egykori magyar, majd szovjet katonai, napjainkban pedig már közforgalmi repülőtérként működik a Balaton déli végén két település, Sármellék és Zalavár határában.

Emlékszem még néhány egykori kollégám történeteire, akik katonaként a Sármelléken települt vadászrepülőknél szolgáltak és felmerült több egykor ott szolgáló későbbi MALÉV pilóta neve is. Valamikor a 70-es évek végén jártam arra először egy brigádkirándulás alkalmával. A keszthelyi kastélymúzeum parkolójában álló buszunk mellett beszélgettünk, amikor hatalmas dörgéssel, szinte a semmiből álcázó festésű katonai gépek tűntek fel a horizonton. Az alacsonyan, talán száz-százötven méter magasan, egy bal fordulóban lévő, négy gépből álló MiG-23-as kötelék húzott el a fejünk felett, melyeken jól látszottak a vörös csillagok. Csak tátottuk a szánkat a gyorsan eltűnő, a kis sebesség miatt még egyenes szárnynyilazású gépek láttán.

A sármelléki repülőtér a szovjet csapatok 1991-es kivonulása után polgári használatba került. A sajtóban időről-időre többször is megjelentek hosszabb-rövidebb cikkek a grandiózus tervekről, a gondokról, a tulajdonosi és a befektetői háttérről. A fejlesztések ugyan megindultak, de úgy tűnik az igazi sikerek még váratnak magukra.

Néhány héttel ezelőtt jártam újra a környéken és bejutottam a már „nyitott kapukkal” rendelkező repülőtérre. Már korábban is jártam egykori szovjet repülőtereken, így Kunmadarason, Debrecenben is, az itteni környezet is részben hasonló volt az évekkel ezelőtt ott látottakhoz.

sm_1

Az új forgalmi épület környéke gondozott, de ameddig eljutottam odáig az bizony vegyes érzéseket generált.

sm_4        sm_5

sm_2        sm_3

Az egykori laktanya épületeknél a természet az évek alatt jelentős mértékben visszahódította és a hepehupás betonút, még a szovjet időkben emelt betonfedezékek látványa vajon milyen gondolatokat ébreszthet egy külföldi turistában?

sm_0

A repülőtéren a mentőszolgálat helikopterét kivéve, mely innen látja el az ország délnyugati részének légi mentési feladatait, más légijárművet nem láttam. Mint megtudtam, sajnos a közelmúltban az alkalmi különjáratokon, magángépeken kívül más repülőgép nemigen fordult meg itt.

masodik_utair_ind_sarmellek_2016_07_17

Felidézve a korábbi próbálkozásokat, ezért is biztató a fenti híradás, hiszen egy repülőtér repülőeszközök, repülőélet nélkül, sajnos csak egy üres mező.

Reklámok
Galéria | Kategória: Írások | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s