Szolnoki makettverseny, kiállítás és börze

01_kezd

Jól tette, aki a hétvégén ellátogatott Szolnokra a hagyományos évindító makettező kiállítást megtekinteni, mert igen jó „felhozatalt” láthattak. Folyamatosan érkeztek a versenyzők, hozták a nagy műgonddal elkészített féltett kincseiket és gyorsan az asztalokra kerültek a gondosan bedobozolt repülőgépek, harcjárművek, figurák, vagy éppen űrjárművek, hajók. A végre már tavaszias időben a „csak” nézelődők is nagyszámban keresték fel a már sok éve hagyományos helyszínt egy kis kikapcsolódásra, beszélgetésre az ország több pontjáról is érkezők új vagy már régi ismerősökkel. A reggel még üres asztalok délre megteltek a különféle kategóriák különféle méretarányú makettjaival. Úgy tűnik, hogy a makettező utánpótlás is egyre színvonalasabb munkát produkál, melyek különféle szebbnél szebb különféle földi, vízi, légi vagy éppen űrjárművekben nyilvánul meg. A gyermekektől az akár a „megmérettetésre” áhítozó ügyeskezű nagypapa korú versenyzők is sok kategória közül választhattak. A teli asztalok látványa igazán magáért beszélt és öröm volt látni egész családokat az aszalok körül, az egész kicsiktől kezdve a nagyobbakig. Jó volt nézni a míves kidolgozású maketteket legyen az egy 1/72-es méretarányú repülőgép, vagy akár sokkal nagyobb méretű hadi- vagy vitorláshajó, esetleg nagy gonddal összerakott, szinte életre kelő dioráma.

Sokan nézegették a képekkel is illusztrál eredeti Bf-109-es vadászrepülőgép farok futóművet és a mellette álló légcsavartollat, valamint a típusnak a nagy műgonddal elkészített, még eredeti műszereket is tartalmazó műszerfalát.

SZ_06        T-05

A makettezők hálás kihívással néznek szembe, amikor egy adott személyhez köthető jármű elkészítésére adják a fejüket, főként, ha olyan két ismert személyhez köthetők, mint vitéz Szentgyörgyi Dezsőhöz, vagy Tobak Tiborhoz.

A verseny elengedhetetlen része a börze, ahol mindent be lehetett szerezni, ami a makettezéshez kell. Sokan távoztak alaposan felpakolva, hiszen kell az elképzelések megvalósításához a nyersanyag, a különféle dokumentáció, ragasztó, festék, matrica és persze a „felspécizéshez” szükséges apróbb dolgok is, legyen az egy figura, vagy egy korabeli féktuskó arányosan kicsinyített változata.

V_Sz_00        V_Sz_1

V_Sz_2        V_Sz_3

V_Sz_4

A tavaszi makett kiállítást korábban sokan összekötötték a helyi Repülőmúzeum megtekintésével. Kár, hogy a költözés miatt ez az idén már nem volt lehetséges, bár sok gép még a helyén van.

         V_Sz_5

Az új kiállítóhely a korábbitól távolabb, a Tisza másik partján, a régi vasúti indóháznál lesz. Várhatólag a nyártól már látogatható, bár a kerítés mögött már most is több megújult külsejű repülőgép látható itt.

V_Sz_6

A megnyitására bizonyára már sokan várnak szerte az országban, de vajon mi lesz a sorsa a még a régi helyen lévőknek, a „nagyoknak”? Reméljük sorsuk pozitív irányba fordul.

Reklámok
Galéria | Kategória: Makett, Múzeum | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s