Óriási szenzáció! Louis Bleriot Budapesten

Louis_Bleriot

Ilyen hangvételű cikkek jelentek meg 105 évvel ezelőtt a budapesti napilapokban. A repülés őskorában a francia pilóta 1909. július 25-én, elsőként átrepülte, Franciaországból indulva a La Manche csatornát és Angliában a doveri kastély mögötti részen ért földet.

Bleriot_m

Bleriot_XI

Louis Bleriot egy csapásra híres lett és ezt kihasználva később több európai fővárosban repülőbemutatót tartott. Így jutott el Budapestre is, Bécset megelőzve. A hazai illetékesek és a repülőkísérletezőket tömörítő Magyar Aero Club, a MAC igyekezett megfelelő körülményeket biztosítani a híres vendég számára. Magyarosan Blérió Lajos és kísérete valamint a repülőgépe vasúton érkezett, amit 15-16-án ki is állították a Vigadó nagytermében.

2f_089

2f_0011

A repülés helyszínének már korábban az Üllői út melletti, a mai Népligettel szembeni részen lévő Kisrákosi gyalogsági gyakorlóteret jelölték ki és ide fa tribünöket is ácsoltak. A híres Blériot egyfedelűt egy sátorhangárban tárolták és szerelők, segítők hada készítette elő a repülésre. Elérkezett a nagy nap, október 17. A tömeg egyre csak gyűlt, gyűlt. Az első felszállás időpontjára már vagy 200000 ember zsúfolódott össze a környéken, köztük anyai nagyapám is, de még a környék fáin is lógtak azok, akik nem akartak belépti díjat fizetni.

2f_0012

B 006

2f_0013

Bleriot három felszállásból álló bemutatója hatalmas sikert aratott. Ekkor láttak a magyar emberek, néhány kivételtől eltekintve először repülőgépet a levegőbe emelkedni, mert Bleriot gépe volt az első az országban a magyar kísérletezőkével ellentétben, amelynek sikerült is.

Bleriot repülése hatalmas lökést, főleg szellemit adott a magyar kísérletezőknek, akik a Rákosmezőn, a lovassági gyakorlótéren kialakított aviatikai telepen folytatták a munkájukat.

Bleriot magyarországi repülésének emlékét sajnos csak újságok, könyvek őrzik, nem úgy, mint a csatorna repülését Franciaországban és Angliában. A 2000-es évek közepén lehetőségem volt egy Angliában tett kirándulás során Bleriot leszállási helyének felkeresése.

B 002-crop

Úgy emlékszem mintha tegnap lett volna. Tipikus angliai időjárás uralkodott, köd, még a fák ágairól is csöpögött. A közútról kis ösvény vezetett, a doveri kastély mögötti, akkor már fákkal körbenőtt tisztásra.

B 003

B 004

B 005

A tisztás közepén lapos kőből kirakva a repülőgép sziluettje és azon a helyen, ahol a gépben Bleriot ült, feliratot véstek a kőbe. Visszagondolva is felemelő érzés volt egy ilyen történelmi helyen lenni, s akkor a csöndben, a távolból mintha hallottam volna is a 25 LE Anzani motor berregését is.

Reklámok
Galéria | Kategória: Írások | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s