A nagy nap, Ferihegy, 2000. szeptember 9.

Az 1944. július 2-án elkezdődött történet  történet 2000. szeptember 9-én tovább folytatódott, de már békés körülmények között.

Kesler úrral és Arthurral – akinek tulajdonképpen az egészet köszönhetem – folytatott levelezés során nyilvánvalóvá vált, hogy az idős hadfinak szándékában állt Magyarországra, Budapestre visszatérni és körvonalazódott egy találkozás, egy repülőtér látogatás lehetősége. Egészségi állapotának javulása 2000-ben lehetővé tette a budapesti utazást, melyet a Prágában dolgozó fiának és családjának a meglátogatásával kívánt összekötni. A budapesti program előkészítésében Arthur feleségének a leánykori barátnője, Anikó segített és hirdetést adott fel a Népszabadságban, keresve az egykori kórház orvosait, ápolónőit. Meglepő módon gyorsan többen is jelentkeztek, mint azt később megtudtuk az érdekeltek szerencsés véletlennek köszönhetően éppen azt a számot olvasták, illetve az ismerősök hívták rá fel a figyelmüket. Kesler úr visszaemlékezésében szereplő két doktor Dr. Sukivati Imiry, helyesen Dr. Sukiváthy Imrének a második felesége, Dr. Plaschal Louis helyesen, Placskó Lajosnak leánya és a minden nehézség nélkül azonosítható Elizabeth Pintér, Pintér Erzsébet ápolónőnek az unokahúga jelentkezett. A nem várt eredmény után elkezdődött a szervezőmunka. A nyárvégi Ferihegyi különleges látogatás lebonyolításában és az eseményt feldolgozó kiadvány kiadásában az LRI segített.

A nagy nap

Ferihegy, 2000. szeptember 9., szombat kevéssel 10 óra előtt

Kis csoport gyülekezett Ferihegy 1-es terminál „B” portája előtt. Kesler úr és neje, fia és felesége valamint kisleánya, Arthur és Ildikó, Anikó, Sukivthyné, Placskó doktor és Pintér Erzsébet hozzátartozói valamint dr. Martinkó Károly és Sükösd Levente rádió riporterek, valamint az RTL Klub kereskedelmi televízió kéttagú forgató csoportja ismerkedett meg egymással. A belépési formaságok elintézése után hivatásos angol tolmácsolás mellett kezdődött el a repülőtér látogatás. A 20-fős csoport elindult az LRI VIP buszával a szerviz úton az új torony felé több helyen is megállva. Rövid ismertető hangzott el a 2000-ben a közforgalom előtt 50 éve megnyitott repülőtérről, a forgalmi épületről beleszőve az építkezést és az 1944-es nyári eseményeket. A mostani kertészetnél, az egykori gazdasági épület nagyobbrészt az eredeti állapotban áll. 1944 nyarán német távolfelderítők állomásoztak itt, de a részükre készített „kutyanyelvek” az 50-es években eltűntek, ma már csak a beton gurulóút egy része látható. A következő állomás a repülőtér legmagasabb pontján lévő új irányítótorony terasza volt, ahonnan kiváló kilátás nyílt minden felé több mint 10 km-es távolságra.

Kesler 1

Egy 1950-es légi fotó segítségével, melyen jól láthatók voltak a bombázások és az egykori RKI épületek nyomai, felelevenítettem Kesler úrnak és feleségének az egykoron történteket. A látogatók, akik még sosem jártak ilyen helyen, nagy figyelemmel és érdeklődéssel figyelték a repülőtér életét, a kétpályás forgalmat, a le és felszálló gépeket, az előtéren kiszolgálás alatt lévőket. Ezután Kesler úrral és másokkal is több interjú készült. A következő rövid megálló a szabadtéri kiállítás volt. A Ferihegyi látogatás csúcsa az volt, amikor a kisbusz az egykori, és a még ma is meglévő két RKI épülethez ért. A földet, „tetőtérés” közelében az egykori navigátor csendben, mélyen elgondolkodva idézte fel az 56 évvel ezelőtti pillanatokat. A repülőteret akkor csak messziről és pillanatokra látta még a célra repülés során, így semmire nem emlékezett a leírtakon kívül. Egyébként, mivel alig egy hónapja repült ennél az alakulatnál Magyarország felett nem is járt előtte.

RKI_bont

Az egykori RKI területén lévő épületeket, alig látható maradványokat csak a régmúlt ismeretében lehet felismerni. Ezekből ugyan egy teljesen, egy másik csak részben áll. A többinek a romjait lebontották az 1950-et megelőző időszakban, a repülőtér újjáépítése során, majd a megmaradtakat a 70-es évek második felében. Az építőanyag hiánnyal küszködő időkben a használható téglát, fát, betonvasat, üveget és még sok minden mást a forgalmi és a gazdasági épülethez, a hangárhoz használták fel, de a környező lakóházak építéséhez is hordták a bontott téglát, a törmelék pedig töltésnek kellett. Az egykori első iker hangár melletti műhelyépület vasbeton pilléreinek maradványai a bozótosban még ma is láthatók. A kora délután véget ért Ferihegyi látogatás Kesler úr meghívására fehérasztalnál folytatódott tovább. Köszönetet mondott azoknak, akik ezt a számára igen fontos látogatást lehetővé tették. Külön megköszönte az egykori megmentői, ápolói hozzátartozóinak azt a gondoskodást, melynek életét köszönhette abban a vészterhes időben.

Orvosok, ápolók

A kora estig folytatódó beszélgetés többnyire a múltból indult ki és a megmentők személyét illetőleg is különös sorsok bontakoztak ki. A hozzátartozók segítségével némi fény derült olyan eseményekre is, melyek már nem függtek szorosan össze Kesler úr történetével, de mindenféleképpen tanulságos napjaink kutatója számára. A 11. sz. kórházról keveset tudunk, iratai, az orvosok, ápolók, a betegek vonatkozásában sajnos nem áll rendelkezésre és lehet, hogy már soha sem kerül elő.

Dr. Szukováthy Imre

suk

Az egykori sebészre, majd vidéki körorvosra második felesége emlékezett vissza: Néhai férjem 1919-ben született, apja államtitkár volt és, így elég magas körökben mozgott erre volt is utalás Kesler úr részéről. Fiatal civil sebészorvosként 1943-ban már a fent nevezett kórházban dolgozott, ahol többek között Csató Péter sebésszel dolgozott együtt, aki nála mintegy tíz évvel volt idősebb és az osztályt vezette. Angolul beszélő emberként hamar kapcsolatot tudott teremteni a sebesült amerikai hajózókkal. Kesler úrról és társáról is többször beszélt, bár másokat is kezelt, mert a kalandos úton szerzett penicillin volt az a gyógyszer, amely lábra állította őt. A háború utáni években nélkülözés és a kitelepítés várt reá. Borsod megyében, Girincsen dolgozott, de még további négy település tartozott a körzetéhez. Időnként, mivel a pilóták közül néhánynak meg volt a címe írt is, de válasz soha sem jött, talán a levelek sohasem hagyták el az országot? Kötelesség teljesítése során szenvedett autóbalesetet 1972-ben. Az újsághirdetésre ismerőseim hívták fel a figyelmemet és nagyon örültem, hogy találkozhattam azzal az emberrel, akinek akkor, bár ellenség volt, a néhai férjem mentette meg az életét.

Dr. Placskó Lajos

11.

Orvos családból származott Ózdon született 1919-ben. 1943. szeptember 25-én avatták általános orvossá, majd a Szent János kórházban dolgozott a májrákot kutatta. 1944. április 1-jétől katonai szolgálatát a 11. sz kórházban töltötte és itt került kapcsolatba az ide beszállított repülőkkel. Angolul beszélt és humánus gondolkodása révén nemcsak orvosként, hanem lelki erőt adva gyógyította a betegeket. Tréfálkozva az ott lévőkkel csak „amerikai gengsztereknek” nevezte őket. 1945-ben megnősült, majd a Rókus Kórház sebészetén dolgozott. 1948-ban letartóztatták vádlottként Regéczy Nagy Imre kémkedési perében. A koncepciós perben először halálra ítélték, majd a büntetését 15 évre mérsékelték. Három évet magánzárkában töltött. A régi álmáról, a sebészetről le kellett mondania de orvosként még az 1989-ben nyugdíjba vonulása után is tovább dolgozott, pedig már súlyos beteg volt és 1992-ben halt meg. A börtönévek soha nem kitörölhető nyomot hagytak életében, bár a rendszerváltozás után rehabilitálták. 1990-ben Putnok díszpolgára lett. Szűkebb baráti körében, családjában ismerték életének azt az időszakát, amikor amerikai-angol pilótákat gyógyított. A nagyszerű orvosról leánya Klára emlékezett meg.

Pintér Erzsébet

Nagynéném, aki akkor már 39 éves volt – mondja Pintér Erzsébet unokahúga – önkéntes ápolónőként dolgozott a kórházban és sokat mesélt a sebesült, megégett amerikai pilótákról. Úgy ismertem, hogy ő mindenkinek segített, aki rászorult arra. Valószínűleg azért is emlékezett rá ilyen jól és pontosan Kesler úr.

Kesler 2

Így ért véget 2000. szeptember 9-én az az 56 évvel ezelőtt, 1944. június 2-án kezdődött történet, melyben a szereplők egyidősek, huszonévesek voltak, bár egymással szemben álltak, de életük mégis egymástól függött.

Kesler 3

A néhány perces rádióriport még másnap vasárnap reggel 7 órakor volt hallható a Kossuth rádióban.

Az RTL klubban, a Fókuszban két nap múlva, hétfőn adták le a látogatásról készített filmet.

 (english version)

Reklámok
Galéria | Kategória: Írások | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s