FORTEPAN ajánló

A repülés, a repüléstörténet után érdeklődők napjainkban különféle helyekről nyerhetnek információkat. Az interneten elérhető nyilvános adatbázisok közül figyelemre méltó a folyamatosan bővülő FORTEPAN archív fotógyűjteménye, mely között sok repülés témájú fotót találhatunk. a keresővel a „repülőgép” témakörből több mint 600 eredeti, polgári és katonai típus fotóit lehet legyűjteni. Az azonosító számokkal ellátott képekhez dátumok és képaláírások is tartoznak, melyek további tájékoztatást nyújtanak az érdeklődők számára. A túlnyomórészt magyar vonatkozású fotógyűjteményben nem csak fekete-fehér, hanem már az 1940-es éve elejéről származó színesek is megtalálhatók.

Úgy tűnik, hogy a repülés világából még mindig kerülnek elő eddig még nem, vagy alig ismert fotók. A sportrepülők mindennapjait ábrázolók közül is sok megtalálható, hála az adományozóknak, a hivatásos és amatőr fotósoknak. Találhatunk képeket a híres Műegyetemi típusokról is, így az M19, az M21, az M22 vagy az M24-ről földön és a levegőben egyaránt. A katonai típusokat kedvelők is válogathatnak, többek között a Ju-86-os, a He-70-es, a magyar Héják, a Fokker C.V.D-t ábrázolók közül. A képeken a repülőgépek, az épületek mellett sok, sajnos ma már alig azonosítható polgári és katonai személyek is szerepelnek.

Ízelítőül három képet választottam ki, melyeket eddig még nem ismertem:

fortepan_41571

A 41571-es számú kép az 1922-ben alakult Magyar Légiforgalmi Rt. repülőgépét, a H-MABF lajstromjelű Fokker F-III-as típusát ábrázolja Mátyásföldön, hat ismeretlen férfival a gép előtt. A kezdetekben holland használatban lévő, 1607-es gyári számú H-MABF 1923. március 18-án érkezett haza és mintegy 7 évig repült a leselejtezése előtt. A kép egykori tulajdonosának, Szent-istvány Dezső neve lett feltűntetve.

Szent-istvány Dezső 1896-ban született és az első világháborút is megjárt tábori pilóta volt. Később a rejtésben lévő magyar légierő főhadnagyaként a BAVI, a Balatoni Vizirepülő Iskola repülőgépvezetője volt és 1934. július 13-án Siófokon, a mólónál a HA-JAA lajstromjelű, Junkers J50-es Junior típusú hidroplánnal lezuhant. Az 1940-es évek elején rövid ideig az ő nevét viselte a MALERT HA-JUG lajstromjelű, Junkers Ju-52-es repülőgépe.

4F_MALERT_012    4F_Ju52_003

A „DESZŐ” miatt ez a kép is igazi unikum

A 41581-es számú kép egy a korabeli Budapest felett repülő magyar gyártású Fokker VIII-as repülőgépet ábrázol.

fortepan_41581

Az információban, a lajstromjelben két betűt felcseréltek, nem HA-FCN, hanem HA-FNC. A F-VIIIB típusú, 15 személyes gép licencében készült 1930-ban, Csepelen a WM-nél, LÜH száma 4034 volt. Története sajnálatos módon fejeződött be, mert 1938. augusztus 10-én Hajdúszoboszló közelében a Szent István repülőtalálkozó eseményeit követő 12 újságírót szállító gép motorhiba miatt lezuhant. Az esemény után a típus többi gépét is kivonták a forgalomból.

fortepan_39327

A 39327-es számú kép a MALERT HA-SMA lajstromjelű, Savoia – Marchetti SM-75-ös típusú repülőgépét ábrázolja Olaszországban, Grottaglie-ben. A fénykép készítésének helye is érdekes, hiszen itt, 1944-ben már a 15. AAF repülőalakulatai állomásoztak és innen is indultak a célpontjaik, köztük a magyarok támadására.

Az SM-75-ös típus gépeiből Magyarországra 1938-tól kezdődően öt példány került. Az elegáns, gyors, behúzható főfutóművel rendelkező, akár 370 km/órával is repülő gépeket három, magyar gyártású WM-14-es csillagmotorral szerelték fel. A típust gyermekbetegségei miatt a repülőtársadalmunk nem igazán kedvelte. A MALERT-től a gépek rövid forgalmi szolgálat után katonai használatra kerültek. A 32012-es gyári számú HA-SMA átalakítás után E101-es oldalszámot és rejtőszínt kapott. A Veszprémből 1941. április 13-án ejtőernyős bevetésre felszálló gép, alig 50 m-es magasságból lezuhant, valószínűleg teherelosztási problémák miatt és kiégett, a gépen tartózkodó 30 fő közül csak hatan maradtak életben.

3f_066

Ennyi maradt az egykori HA-SMA-ból.

A FORTEPANT-t nem csak a repülésbarátoknak ajánlom, hanem azoknak is, akik csak régi, szép képeket szeretnek nézegetni.

Megjegyzés:

A Fortepan egy on-line archív fotó gyűjtemény, ahol 34907 fényképet böngészhet, és tölthet le jó minőségben. A képek a FOTO:FORTEPAN / X.Y. adományozó megjelöléssel bármilyen célra szabadon közölhetők”.

Reklámok
Galéria | Kategória: Fotók | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s