45 éve érkezett az első magyar sugárhajtású forgalmi repülőgép

LBA_01

45 évvel ezelőtt lépett be a magyar közforgalmi repülés a sugárhajtású, a „Jet” a korszakba, amikor 1968. december 22-én megérkezett a MALÉV első, Tu-134-es típusú, HA-LBA lajstromjelű repülőgépe Ferihegyre. Az első gépet rövidesen még másik kettő, a HA-LBD és a HA-LBC is követte és a következő év tavaszán állt hivatalosan a menetrendszerű forgalomba.

A korszerű szovjet utasszállító típussal a magyar repülésben korszakváltás következett be. A dugattyús Il-14-est kivonták a forgalomból és már csak a nagyobb testvére az Il-18-a típus képviselte az eszmeileg már szinte elavultnak számító légcsavarosokat. Az új, gyors típus egészen más követelmények elé állította az üzemeltető állományt, úgy a földön, mint a levegőben egyaránt. A típus megjelenésével a korábban megszokott vállalati arculat is megváltozott, mely évtizedekig jellemezte azt.

Sajnos az új típus nemcsak örömökkel, hanem sok nehézséggel is járt. A típus üzemeltetésének kezdeti időszakában sorra jöttek elő azok a gondok, melyek ugyan nem törvényszerűen, de egy új típusnál általában jelentkezni szoktak. Telt-múlt az idő a gépek száma változott és a tapasztalat is nőttön nőtt. A „Kistuskónak” becézett típus egy idő után már hozzátartozott a vállalat szorgos hétköznapjaihoz.

Az első magyar sugárhajtású forgalmi repülőgép a HA-LBA nem volt túl hosszú életű. 1969. november 19-én az isztambuli leszállása során, „vizenfutás” következtében lecsúszott a repülőtér futópályáról. Jelentős sérülései miatt, többek között az orrfutója és bal főfutója is kitört selejtezni kellett. Az esemény során az utasok és a személyzet csak apróbb sérüléseket szenvedett Az orr részét hazaszállították, mely néhány évig a hangárban volt – amit később elnyelt a Ferihegyi bányagödör – a pályafutásom elején még én is láttam.

HA_LB  lbd_002

Az Aladár két testvére sem érte meg a nyugdíjas kort, mert a Dénes 1971. szeptember 16-án, a Cecil pedig 1977. szeptember 21-én szenvedett katasztrófát.

lbd_001  lbc_002

lbc_01   HA-LB_001

4f_Tu_134_007   4F_MA_030

4F_MA_031_sz   4F_MA_030_sz

Reklámok
Galéria | Kategória: Évfordulók, Fotók | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s