Bolyai makettverseny és kiállítás

2012. október 13-14-én makettverseny és kiállítás volt a korábbi ZME-n a Bolyai Makett Klub és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerevezésében. A rendezvényen különféle csoportokban, témákban és kategóriákban versenyeztek az ügyes kezű makettezők. A makettezés igen sok szabadidőt és türelmet igénylő folyamat, hogy olyan végtermék” kerüljön ki a kézből, hogy az megállja a helyét az árgus szemekkel, minden apróságra figyelő zsűri előtt. Sajnálatos, hogy az idén kevesebben vettek részt, mint korábban, de több kiváló makettet is láthattam.

A teljesség igénye nélkül néhány:

Már a bejáratnál egy igen míves P-51-es diorámát láttam. A dioráma készítés sokkal nagyobb felkészültséget kíván, de sokkal többet is ad. A polgári repülőgépek makettjei közül több is magyar vonatkozású volt és a megszűnt Malév néhány típusa is visszaköszönt az asztalokon lévők közül. A kiállítás egyik nekem tetsző darabja volt Ferihegy 2-es terminál egy részének diorámája egy régi festésű Tu-154-es repülőgéppel és a körülötte álló kiszolgáló járművekkel. Kár, hogy a mögötte álló több méteres méretű Tu-154-es elég elnagyolt kivitelű volt. A kevés magyar repülőgépek sorában inkább katonai típusok voltak. A feljavított, bontott kivitelű, MiG-15-ös és L-39-es szépen sikerültek, de a kedvelt sárga „Cápeti”-t is többen nézegették, hasonlóan az „egyszerű” Ju-88-al egyetemben. Sajnos a tükörlapon álló, vagy üveg dobozban lévő makettek a fotózás szempontjából nem a legkedvezőbbek.

Az ilyen rendezvények nélkülözhetetlen része a börze, ahol irodalmat, anyagokat, szerszámokat is találhatnak a nagy precizitást igénylő, esetenként igen hosszadalmas munkához. Ezen a rendezvényen néhány vitrinben a katonai ejtőernyőzés történetéről lehetett néhány eredeti és utángyártott felszerelést, dokumentumokat, egyenruhákat látni.

Reklámok
Galéria | Kategória: Makett, Repülőnapok, rendezvények | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s