Bécs, Technikai Múzeum

A „sógorok” igazi gyöngyszeme a bécsi Technikai Múzeum, mely a közelmúltban ünnepelte 100 éves fennállását. A háromemeletes tekintélyes méretű épületben a kiállítóterek, emeletenkénti, galériás kialakítással az épület közepén, a földszíntől a födémig kialakított, egybefüggő belső térre nyílnak. A múzeumban igyekeztek minden szabad teret, felületet kihasználni a fotók, rajzok, modellek, tárgyi emlékek és néhány eredeti méretű repülőeszköz számára, de hogy a lehetőséget még tovább növeljék a múzeum bejáratát, előterét a pinceszintre helyezték.

A legfelső emeleten található a repüléstörténeti gyűjtemény, mely jól összeválogatott anyagával, alkalmasint ritkaságaival érdekes látnivalót tartogat a látogatók számára. Az épületben, nagyrészt a szabályozható tetővilágításnak köszönhetően kiváló fényviszonyok között, térítésmentesen, minden megkötés nélkül lehetett fotózni és volt is mit. A látogatót már a bejáratnál kellemes látvány fogadja egy a magasból lelógó Etrich „Taube” típusú repülőgép formájában. A múzeum igen becses emléke egy eredeti Lilienthal egyfedelű, melyet az 1900-as évek elején Igo Etrich akkor, már mint repülőgéptervező vásárolt meg Berlinben. Az igen jó állapotban lévő siklógép, mint egy kiterjesztett szárnyú hatalmas lepke, egy nagy üveg vitrin alatt található. Az egyetemes és az osztrák repülés történetét, mely több szállal is kapcsolódik a magyaréhoz számos rajz, modell, makett mutatja be. Számomra nagy élményt jelentett egy első világháború éveiből származó eredeti Aviatik (Berg) DI típusú, 101-es sorozatú repülőgépe, melyről a borítás, a vásznazás úgy volt eltávolítva, hogy alatta láthatóvá vált a szárny, a törzs belső szerkezete. Lenyűgöző volt látni egy eredeti, jobbára faépítésű repülőgép mesterien megmunkált, összerakott sárkányszerkezetét. Ilyen repülőgépeken emelkedtek a magasba nagyapáink az I. világháború idején, hogy harcoljanak az antant hatalmak hasonló szerkezetű repülőgépei ellen. Ezt a típust, 1917-től a monarchia hat gyára gyártotta. A kiállításon hangsúlyos szerepet kaptak a különféle korokból származó, kiváló állapotban lévő repülőgép motorok és motor metszetek. Az osztrák repülés közelmúltjából további repülőgépet is felfüggesztettek az épület tartóelemeire és egy mentőhelikopter, valamint egy öt személyes, fémszerkezetű kisgép metszetét is megtekinthetik az érdeklődők. A kiállítók a hazai látogatók mellett a külföldiekre is gondoltak, mert a magyarázó táblákon a német mellett angol feliratok is találhatók.

A repülésen kívül a múzeumban az alsóbb emeleti galériákon természetesen a hajózással, közúti és vasúti közlekedéssel kapcsolatosak tárgyak, járművek is láthatók.

A csarnok alsó szintjén sok látnivaló után a megfáradt látogató megpihenhet, vagy akár vásárolhat is a múzeumi üzletben a könyvek, plakátok, képeslapok, makettek és apróbb játékok széles választékából.

Reklámok
Galéria | Kategória: Fotók, Múzeum, Repülőgép típusok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s