Li-2-es névadó Budaörsön 2002. május 26-án

 Kora nyári melegben, 2002. május 26-án délelőtt, mintegy 250 ember jelenlétében az újjáépített HA-LIX-et Kármán Tódorról nevezték el. A rövid névadó ünnepségen a több éves munka eredményeképpen újra repülőképessé vált veteránt Hajdú Károly, alias „Fedő”, a veteránok és a repülés után érdeklődők gyűrűjében egy kis pezsgővel megkeresztelte, ezt az akkor még festetlen, az eloxált lemezek különféle színeiben pompázó Li-2-est. Köszönetet mondott a segítőknek, a kétkezi munkát végzőknek, de a kisemberekről, a kevés pénzzel segítőkről sem feledkezett meg. A névadással kifejezték tiszteletüket azon magyar tudós iránt, akit jobban ismernek a tengeren túl, mint idehaza, aki ott bábáskodott a Li-2-es elődjének a DC-3-as megszületésekor. Nélküle talán egészen más lett volna ez a típus. A nap nagyobbik felében az összesereglett ünneplőket sétarepülésre invitálták a szervezők a szinte a hamvaiból feltámadt géppel. A veterán hajózók szemében különös tűz lángolt a régen hallott motorok duruzsolása hallatán, és amikor kiszálltak a gépből látszott rajtuk, hogy a néhány perces repülés hatására szinte megfiatalodtak. Csillogó szemmel gondoltak arra az időkre, amikor ők markolhatták a szarvkormányt. A fiatalabbaknak is hatalmas élményt jelentett, hiszen egy ilyen géppel való repülés nem hasonlítható napjaink Jet-jein való utazáshoz. A közeljövőben új köntöst kapó gép bizonyára sok ember számára szerez még maradandó élményt és hírül viszi a világba az újjáépítők elszántságát, tudását.

A névadó óta eltelt 10 év alatt repülőgép igazi slágere lett a hazai és a külföldi repülőnapoknak, rendezvényeknek és filmforgatásokon is részt vett. Amikor leszállt, valahol rögtön az érdeklődés középpontjába került.

Remélem, hogy még sokáig élvezhetjük a jelenlétét, sokáig láthatjuk a hatalmas füstfelhőbe burkolózó motorindításokat, hallhatjuk a robosztus csillagmotor duruzsolását, légcsavarjának suhogását.

Reklámok
Galéria | Kategória: Évfordulók, Fotók, Repülőgép típusok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.