Képek az I. világháborúból

Az első világháború közel 95 éve véget ért. A magyar repülők az Osztrák-Magyar Monarchia Légjáró Csapataiban a keleti és a déli fronton is harcoltak. Repülőink közül többen is híresek lettek. közülük lovagiasság tekintetében kimagaslott Kiss József (1896-1918), aki a légiharcok során a repülőtudását nem az ellenséges pilóták mindenáron való megsemmisítésre használta fel, hanem, ha arra lehetőség adódott, akkor inkább arra kényszerítette az ellenfeleit – kilenc alkalommal – hogy a megsemmisülés helyett inkább adják meg magukat, szálljanak le a repülőgépeikkel a repülőtereinken. Sajnos a lovagiassága egy idő után már „nem volt kifizetődő”. A déli fronton 1918. május 24-én a hárman nyolc elleni légiharcban, géppuskáinak hibája után az ellenség nem kegyelmezett neki és a 19 légigyőzelmes pilóta a gépének roncsai között lelte halálát. Kiss Ernő 1948/49-es honvédtábornok dédunokájának, ittebei Kiss József hadnagy nevét 2005 májusától a szolnoki Helikopter Bázis viseli. Az első világháborús repülők harcainak vitéz Boksay Antal (1895-1985) a háborút is megjárt megfigyelőtiszt állított emléket.

Az alábbi képek egy korábbi kollégám jóvoltából kerültek hozzám és az I. világháborút megjárt, ismeretlen, magát „Uzlinak” nevező hadirepülő fotóalbumából származtak, 1917-18-ból. Úgy tűnik, hogy a fotózás már abban az időben is népszerű volt és valószínűleg a képek közül többet saját maga készíthetett.

Az albumban és néhány kép hátulján rövid megjegyzés és dátum is szerepel, de nem mindegyiken. A képekhez tartozókat dőlt betűkkel szedve, a saját megjegyzéseim mellett, változtatás nélkül, eredeti megfogalmazásban, helyesírással adom közre.

A képek közül több valamilyen baleset, katasztrófa után készült, melyek hűen dokumentálták a kor szinte mindennapossá váló eseményeit.

Reklámok
Galéria | Kategória: Fotók, Repülőgép típusok
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.