Könyvespolcok kincsei 14.

A magyar repüléstörténet sokat érdeklő időszaka a II. világháború alatti évek. A háború második felében az országot elérték, a szövetséges országok légitámadásai. Az ország hadiiparát, közlekedési csomópontjait, olajlétesítményeit szinte nap, mint nap támadták az Olaszország déli részén települt többségében amerikai bombázógépek. Győr a célpontok között kiemelkedő szerepet játszott, hiszen a repülőgép- és járműgyártása, repülőtere mind az elpusztítandó célpontok között szerepelt. A korabeli bombázási eljárások a katonai célpontok támadása során sajnos nem tudták garantálni a civil lakosság sértetlenségét.

Perger Gyula könyve – A pusztulás képei – a győri Xántus János Múzeum kiadásában jelent meg. A témájához igazodó, fekete tónusú helytörténeti, A4-es méretű, 360 oldalas mű Győr városát ért 22 légitámadást idézi fel, eredeti írásos dokumentumok és közel háromszáz Dobos Vilmos által készített eredeti fotó felhasználásával. A nagyméretű, karcos, de jóminőségű, fekete-fehér képek megdöbbentően őszinték és a készítő szemszögéből, idézi fel a támadások következményeit, az áldozatokat, az lakó és középületeket, valamint az évtizedek alatt megvalósult létesítmények pillanatok alatti romhalmazzá válását.

A könyvben a képaláírás szerint öt, a helybeli repülőgépgyártással összefüggő kép is található. A képeken látható kiégett, beomlott, acélszerkezetű épületek, egy gyártelep kellős közepén a Mosoni-Dunával a hátterükben a feliratuk szerint a „reptéri szereldét” ábrázolják. Az alapos képelemzés után arra a következtetésre jutottam, hogy téves lehet a képfelirat mert a repülőtér a városon kívül, keleti irányban volt a korábbi Hecse-pusztán. Lehet, hogy ezekben az épületekben folyt a bombázás előtt valamilyen a repülőgépgyártáshoz kapcsolódó tevékenység, de semmiféleképpen nem lehetett az repülőtéri szerelde, amit a könyvben lévő térkép meg is erősít, nem jeleznek repülőteret a gyár területén. A képeken egyébként semmilyen jellemző tárgy, vagy alkatrész már nem látható a romok között. Lehet, hogy a képek már a kármentés után készültek?

A kiváló minőségű könyvben a helyi légoltalomról is tájékozódhatunk, de sajnos néhány kondenzcsíkos felvételtől és a fent említettektől eltekintve semmilyen más repülés tárgyú fotó nem található.

Reklámok
Galéria | Kategória: Könyvek
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.