Könyvespolcok kincsei 13.

Repülőgép és helikopter típusok

Vass Balázs

Műszaki Könyvkiadó Bp 1968

 Ez volt a Vass Balázs trilógia első kötete. A könyv első részében, 80 oldalon a repülőgépek és helikopterek kialakításáról, felépítésükről, sárkányszerkezeteikről, motorjaikról, hajtóműveikről, műszereikről, belső berendezéseikről írt. A második felében, 125 oldalon, gyártó országokra bontva, rajzokkal, fotókkal, műszaki adatokkal 125 repülőgép és helikopter típust mutat be. A 6600 példányban megjelenő mű az időszak egyik sikeres típuskönyve lett és a „kiéhezett” repülést kedvelők hamar el is kapkodták a példányokat.

Repülőgép-, helikopter- és hajtómű típusok

Vass Balázs

Műszaki Könyvkiadó Bp 1974

 A könyv első 32 oldalán a polgári légiközlekedésről, a repülőgépek motorjairól és a hajtóműveiről kaphatunk rövid áttekintést. A következőkben az előzőhöz hasonlóan egy-egy oldalon, de bővebb tartalommal repülőgép és helikopter típusismertetőt találhatunk 21 ország polgári és katonai típusaiból. A harmadik részben nagy részt a repülőgépek, helikopterek motorjait, hajtóműveit gyártó hét ország közel 40 ismertebb típusát mutatta be. A műszaki leírást jellemző technikai adatok és fotók, metszetek gazdagítják. A könyv végén felsorolta az akkor ismertebb légiközlekedési vállalatok jelvényeit, logóit, és az általuk üzemeltetett típusokat.

Az A4-es méretű 228 oldalas könyv már 10000 példányban készült.

Repülőgépek, helikopterek, rakéták

Vass Balázs

Műszaki Könyvkiadó Bp 1982

 Az előzőhöz hasonló méretű, 254 oldalas mű először röviden ismerteti a repülőgépeket, majd áttér a repülőgép és helikopter, valamint a hajtómű típusok ismertetésére. A mintegy 100 típusból több is szerepelt már a korábbi könyvekben, de nagyobb részét még nem ismerhette az olvasó, hiszen ebben az időszakban kezdtek elterjedni. Ez vonatkozik a helikopter típusokra is. A következőkben több régebbi és újabb motor és hajtómű típusokkal ismerteti meg az olvasót. Ebben a műben már 15 repülőgép fedélzeti, hadászati és hordozórakétát is bemutatott. A könyvet a repüléssel kapcsolatos alapfogalmak gyűjteménye és az ismertebb légiközlekedési vállalatok felsorolása zárta.

 A könyvek szerzője, Vass Balázs okleveles repülőmérnök évtizedekig dolgozott a közforgalmi repülésben. Szavajárása után csak a „Szaki”-nak becézték, és sokáig a Malévnál a rendszertechnológusok csoportvezetője volt. Oktatott, tankönyveket is írt. A nagyközönségnek szóló, közérthető, de szakszerűen írott műveivel nagy sikert aratott. Örültem, hogy megismerhettem, ha nem is közeli, de munkatársa lehettem.

Reklámok
Galéria | Kategória: Könyvek
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.